top of page
Mountains_edited.png

Avaa
Mountains_edited.png

Ef. 0 – Johdanto

Efesolaiskirje on kauneimpia helmiä UT:n helminauhassa. Se on syvällinen, täynnä rakkautta ja toivoa.

Mountains_edited.png

Ef. 1 – Meidät on lunastettu

Efesolaiskirjeen ensimmäiset sanat seuraavat Paavalin tervehdyksen normaalia kaavaa. Antiikin tapojen mukaisesti ilmaistaan kirjoittajan nimi kirjeen alussa, sitten vastaanottaja; tämän jälkeen seuraa lyhyt tervehdys.

Mountains_edited.png

Ef. 2 – Kuolemasta elämään

Efesolaiskirje kiersi eri alkukristillisissä seurakunnissa ja sitä luettiin ääneen seurakunnan kokousten yhteydessä. Vaikka se oli kiertokirje, siitä löytyy liittymäkohtia Efesokseen. Ilmeisesti Efesoksen seurakunta sai kunnian olla kirjeen ensimmäinen vastaanottaja.

Mountains_edited.png

Ef. 3 – Onnellinen mies kahleissa

Kahdessa ensimmäisessä luvussa Paavali on johdattanut kuulijansa sisälle Jumalan armoteon salaisuuteen. Tänään käsiteltävässä kolmannessa luvussa hän kertaa Jumalan suurta suunnitelmaa. Erityisen koskettavaa on se vailla katkeruutta oleva suuri into ja ilo, jolla syyttömästi kahlehdittu mies kirjoittaa.

Mountains_edited.png

Ef. 4 – Totuutta noudattaen rakkaudessa

Vasta kun kristillisen uskon perusta on kolmessa ensimmäisessä luvussa tehty selväksi, Paavali alkaa puhua kristillisestä elämästä.

Mountains_edited.png

Ef. 5 – Morsian saa kirjeen

Efesolaiskirje on malliesimerkki Raamatun kirjasta, jossa asiat esitetään selkeässä järjestyksessä: Ensin on Jumalan ehdoton armo ja vasta vastauksena tähän ehdottomaan armoon seuraa Jumalan lapsen elämä, kilvoitus kaidalla tiellä. Kolme ensimmäistä lukua puhuvat melkein pelkästään siitä, mitä Jumala on tehnyt meidän hyväksemme.

Mountains_edited.png

Ef. 6 – Kristityn sotavarustus

Perheen huoneentaulu jatkuu edelleen (5:22-6:9). Edellä Paavali toi esille puolisoiden keskinäiset suhteet. Ne heijastuvat suurperheen ja kodin kaikkiin muihin suhteisiin.

Kirje efesolaisille

bottom of page