top of page
Olive%20Grove_edited.jpg

Galileassa

Galileassa

Jeesuksen ajan Galilea oli suhteellisen hyvinvoivaa maaseutua. Muutama isohko kaupunki ei muuttanut maalaismaiseman kokonaiskuvaa: Sepforis ja hiukan ennen Jeesuksen aikaa perustettu Tiberias olivat varmaan hieman yli viiden tuhannen asukkaan kaupunkeja. Muuten ihmiset asuivat pienissä kylissä. Gennesaretin järvellä liikkui yöllä satoja kymmenen henkeä miehistökseen ottaneita kalastusveneitä. Gennesaretin kalatuotteet tunnettiin kauempanakin.


Täällä, Galilean maisemissa Jeesus alkoi julkisen toimintansa. Ensimmäiset opetuslapset olivat Gennesaretin järven kalastajia. Verkot jäivät sillä hetkellä, kun outo mies kutsui heidät seuraansa. Pian opetuslapsia oli kaksitoista, eikä luku ollut sattuma. Kaksitoista Jaakobin poikaa, kaksitoista Israelin heimoa. Heimojen valtaosa oli jo seitsemänsataa vuotta aiemmin siroteltu tuuliin kuin akanat. Mutta nyt siis kaksitoista apostolia. Saarnattiin Jumalan valtakuntaa. Mitä ihmettä oli tekeillä?


Jeesus ei pysytellyt alallaan, vaan kiersi ympäri Galileaa. Oikeus kokoontua vapaasti saattaa kuulua länsimaisiin perusoikeuksiin, mutta roomalaiset eivät sitä sallineet edes kotioloissaan saati huolta aiheuttavassa maailmankolkassa. Herodes oli vallassa roomalaisten armosta ja vain niin kauan kuin hän pystyi pitämään järjestyksen. Yhä suurempia väkijoukkoja koonnut opettaja oli varmasti salaisen poliisin tarkkailulistalla. Johannes Kastaja oli jo tallessa ja pian vainaja. Jeesuksen lähipiiri ymmärsi kyllä, miksi seurue pysytteli liikkeessä ja mielellään veneen lähellä.

Johannes Kastaja lähetti opetuslapsensa esittämään Jeesukselle yksinkertaisen kysymyksen: Oletko se sinä vai pitääkö minun vielä odottaa? Jeesus kehotti lähetettyjä katselemaan ympärilleen. Jesajan kirjan luvun 35 ikiaikaiset ennustukset olivat toteutumassa. Kuurot kuulivat, sokeat näkivät, rammat kävelivät ja köyhille julistettiin evankeliumia.

Galilean liike kasvoi. Toisinaan koolla oli suuria väkijoukkoja, tuhansiakin. Ja nyt siis saarnattiin Jumalan valtakuntaa. Mitä se tarkoitti ja mitä Jeesus aikoi? Kuka hän oli: Profeetta tai joku Vanhan testamentin suurista hahmoista. Vai Messias, Daavidin poika? Tilanne alkoi käydä kuumaksi ja aivan varmasti vaaralliseksi. Monta samanlaista liikettä oli hukutettu vereen. Entä nyt?

bottom of page