top of page
Olive%20Grove_edited.jpg

Jerusalemista Korinttiin

Jerusalemista Korinttiin


Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa:

-- Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi,

niin kuin oli kirjoitettu,

hänet haudattiin,

hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä,

niin kuin oli kirjoitettu,

ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista.

Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois.  Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille.  Viimeiseksi kaikista hän ilmestyi minullekin, joka olen kuin keskosena syntynyt. Olenhan apostoleista vähäisin enkä edes ansaitse apostolin nimeä, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.  Mutta Jumalan armosta minä olen se mikä olen, eikä hänen armonsa minua kohtaan ole mennyt hukkaan. Olen tehnyt enemmän työtä kuin kukaan heistä, en tosin minä itse, vaan Jumalan armo, joka on ollut voimani.

Näin me siis julistamme, minä niin kuin hekin, ja näin te myös olette uskoneet (1. Kor. 15:3-11)


Jerusalemista tultiin aikanaan Korinttiin. Oli kulunut kaksi vuosikymmentä Jeesuksen ylösnousemuksesta. Uusi usko veti puoleensa kuulijoita, sekä juutalaisista että muista. Paavali opetti Korintissa sen Ylösnousseen todistajien luettelon, jonka hän itse oli oppinut Kristuksen löytäessään. Se ei ollut täydellinen lista haudasta nousseen nähneistä, koska evankeliumit tietävät kertoa tapauksia lisää. Se on kuitenkin luettelo, jota opetettiin uusille tien kulkijoille aivan alusta alkaen. Paavali oppi sen muutama vuosi Herran ylösnousemuksen jälkeen. Vahva perimätieto johdattaa tyhjälle haudalle ja kohtaamisiin elävän Herran kanassa.


Eniten kiinnostaa se, mistä tiedetään vähiten. Miten ja missä yli viisisataa kristittyä näki Ylösnousseen? Muutamakin sana auttaisi eteenpäin, mutta tässä on kaikki mitä tiedämme. Jeesuksen veli Jaakob oli Jeesuksen toiminnan aikana ollut ottamassa ilmiselvästi seonnutta veljeään perheen huostaan (Mark. 3:21) eikä uskonut häneen (Joh. 7:1-9). Nyt veljet olivat kuitenkin mukana varhaisimmassa seurakunnassa (Ap.t. 1:14) ja Jaakobista tuli Pietarin jälkeen alkuseurakunnan johtaja (Ap.t. 21:17). Veljen mielen muutti Ylösnousseen kohtaaminen. Mutta koska ja mitä Herra veljelleen sanoi?


Muutama vuosikymmen oli kulunut.  Jerusalem, Juudean vuorimaat ja Galilean järven rauha olivat vaihtuneet kreikkalaiseen Korinttiin. Siellä, aivan uudessa ympäristössä Ylösnoussut kohtasi Kirkossaan ihmisiä, jotka eivät koskaan olleet kuulleet juutalaisten Jumalasta. Todistajien luetteloa kerrattiin ja sitä opetettiin uusille tulijoille. Suuri kärsijä kuoli meidän syntiemme tähden, hänet haudattiin ja hän nousi kuolleista, ja kaikki se oli kirjoitettu pyhiin ennustuksiin. Jeesus elää ja hänet kohdataan edelleen, silloin Korintissa ja nyt Suomessa.


Tie kutsui ja kutsuu edelleen.  Me tiedämme minne.

bottom of page