top of page
Olive%20Grove_edited.jpg

Mihin tarvittiin kavaltajaa?

Mihin tarvittiin kavaltajaa?


Juudaksen synkkä hahmo saa Kristuksen kärsimystietä tutkivan moniin syviin mietteisiin.  Miksi Jumala salli Juudaksen eksyä? Mutta miksi ollenkaan tarvittiin kavaltajaa? Jeesuksen kannattajat eivät muodostaneet sotilaallista uhkaa kaupungissa, jonka turvallisuuskoneisto oli epäilemättä hyvin rasvattu. Miksi Jeesusta ei vangittu yksinkertaisesti päiväsaikaan silloin, kun hän oli opettamassa kansaa?


Apostolien teot kertoo muutamaan kertaan, miten juutalaiset virkamiehet vangitsivat apostolit ja tekivät sen julkisesti (Ap. t. 4-5). Normaalioloissa se ei aiheuttanut toimijoille vaikeuksia, vaikka silloinkin pelättiin kansan reaktiota. Juhlan aikana tilanne oli toinen. Jerusalemin oli virrannut Israelin uskoon syvästi sitoutuneita juutalaisia kaikista ilmansuunnista. He lauloivat innoissaan ikivanhoja psalmeja kuninkaasta. Kukaan ei tiennyt, millaisen mellakan suositun opettajan julkinen vangitseminen voisi aiheuttaa. Juutalaisten johtajat olivat kyllä päättäneet, että Jeesus oli raivattava tieltä. Sitä ei kuitenkaan uskallettu tehdä juhlan aikana (Mark. 14:1-2).


Tilanne oli ratkaisevasti toinen, kun ihmisten eteen voitiin tuoda sidottu ja hakattu mies, jonka kohtalo oli sinetöity. Ei kukaan lähde laittamaan henkeänsä peliin toivottoman asian puolesta. Eikä tämä arvio ollut väärä: Pilatuksen vierellä seissyttä miestä ei ollut enää valmis puolustamaan kukaan. Mutta ennen kuin tuohon tilanteeseen päästiin, oli saatava mahdollisuus iskeä tarkasti, salaa ja yöllä. Sen mahdollisuuden tarjosi Juudas Iskariot, joka johdatti vangitsijat juuri oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Nyt pelattiin lisäksi varman päälle: Ei ollut tarkoitus lähteä jahtaamaan tusinaa pakoon juoksevaa miestä kuutamon valaisemassa yössä ja arvailla, kuka heistä on Jeesus. Jos tavoiteltua kohdetta ei saatu vangituksi, koko öinen isku oli katastrofi. Siksi tarvittiin hänet, joka tuli Jeesuksen luo ja tervehti häntä. Siksi tarvittiin Juudaksen suudelma.


Kaikista kärsimyshistorian hahmoista Juudas on suurin arvoitus. Mitä hän halusi? Mihin hän oli pettynyt? Iskikö häneen pelko, että koko Jeesuksen yritys valuu joka tapauksessa hukkaan ja halusiko hän pelastaa oman nahkansa? Niin tai näin, kavaltajan persoona on aivan liian lähellä Jeesusta tullakseen unohdetuksi Kirkossa. Herran rahasta myynyt oli hänen kanssaan ehtoollisella. Minä joudun katsomaan peiliin ja kysymään, katsooko sieltä minua silmiin ihminen, joka vaihtaa Herransa ihmisten suosioon, rahaan tai arkiseen mukavuuteen.


Herra, en kai se minä ole?

bottom of page