top of page
Olive%20Grove_edited.jpg

Mirhaviini

Mirhaviini

He tarjosivat hänelle viiniä, johon oli sekoitettu mirhaa, mutta hän ei ottanut sitä vastaan. (Mark. 15:23)


Joku kävi kiireesti kastamassa sienen hapanviiniin, pani sen kepin päähän ja tarjosi siitä juotavaa sanoen: ”Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia ottamaan hänet alas.” (Mark. 15:36)


Jeesuksen kärsimystien aikana hänelle tarjottiin ensin mirhalla maustettua viiniä ja sitten hapanviiniä. Mistä on kysymys? Miksi ihmeessä evankelista kertoo, että Jeesukselle annettuun viiniin oli sekoitettu mirhaa?


Mirha on pienen, piikkisen pensaan pihkaa. Sitä on käytetty vuosituhansien aikana eri tarkoituksiin, myös lääkkeenä ja myös viinissä. Mirhapihka tappaa bakteereja, ja siksi sitä käytettiin haavojen hoitamiseen. Legioonan lääkevarastolla sitä oli siksi pakko olla valtavia määriä, koska taistelun jälkeen sadat ja ehkä tuhannet haavoittuneet tarvitsivat hoitoa. Usein mirhaviini on katsottu kipulääkkeeksi, ja sellaisenakin mirhaa saatettiinkin käyttää, koska sitä käytettiin kaikkeen mahdolliseen. Kipua se ei todellisuudessa kuitenkaan lievitä. Viini olisi ollut yhtä tehokas kipulääke ilman mirhaakin, mutta sitä olisi tarvittu paljon. Mutta miksi kiduttajat olisivat halunneet tuottaa mahdollisimman paljon tuskaa ja samalla lievittää sitä kipulääkkeellä?  Ja miksi mainitaan mirha?


Bakteereja tappavaa mirhaa lisättiin viiniin perinteisesti parantamaan sen säilymistä ja sen maistoi viinistä. Nyt oli kuitenkin kysymys muusta. Haavoihin voideltava mirha on liuotettava viiniin ja voideliuos on silloin hyvin väkevä.


Ruoskittu ja ristiinnaulittu mies kärsii valtavasta nestehukasta. Jos häntä olisi voitu hoitaa, modernin ensiavun tärkeä osa olisi ollut suuri määrä nestettä. Miehellä oli valtava jano. Juuri sitä varten kiduttajat olivat varanneet pulloon mirhaviiniä. Joka maistaa väkevää mirhaviiniä tietää heti, mistä on kyse: Helpompi olisi juoda bensiiniä. Matteus puhuukin psalmia mukaillen viinistä, johon on sekoitettu sappea. Sama tarkoittaa kummallisesti ”hapanviiniksi” käännetty neste, joka on yksinkertaisesti etikkaa. Kiduttajat tiesivät, että miehellä on pahempi jano kuin kertaakaan elämänsä aikana. Siksi käytiin etukäteen lääkevarastolla. Mirhaviini ja hapanviini olivat harkittu osa kidutusta.


Miten julma, miten sadistinen, miten armoton voi ihminen olla. Ja miten alas nöyryytti itsensä meidän tähtemme Elämän Herra.

bottom of page