top of page

Enkelit astuvat esiin

Bible

Ilmestyskirjan historian kuvaus alkaa lähestyä loppuaan. Käsittelemme tänään viidennen seitsemästä syklistä (luvut 15-16), joka käsittelee ennen muuta seitsemää Jumalan vihan maljaa. Mitä kauemmas syklit etenevät, sitä selkeämmäksi käy suuren Jumalan suvereeni hallinta yli kaiken tapahtuvan. Tämä kävi selväksi jo edellisessä syklissä (12-14). Saatanan valta näyttää tosin suurelta ja aivan voittamattomalta. Silti kautta koko syklin toistuu Jumalan valtasuuruuden korostus: Lohikäärme syöstiin maan päälle (12), pedolle "annettiin lupa käydä taisteluun pyhiä vastaan" ja toinen peto on "saanut vallan antaa pedon kuvalle hengen" (13:15). 14. luvun lopussa poljetaan Jumalan vihan viinikuurna -nyt maailmanaikojen loppuhuipennus on todella lähellä. Jumalan vihan viinikuurna on jo selvästi kuvaus viimeisestä tuomiosta - mutta taas kerran Ilm kaartaa takaisin ja kuvaa nyt lopunaikoja entistä yksityiskohtaisemmin.Taivaallinen välinäytös 15:1-8


Ilmestyskirjalle tyypilliseen tapaan ennen vihan maljojen vuodattamista seuraa välinäytös. Johannes näkee jo seitsemän enkeliä, jotka ovat valmiit vuodattamaan maljat. Sillä hetkellä toiminta ikäänkuin katkeaa ja Johannes näkee jotain aivan muuta: Lujana kestäneet ja uskonsa säilyttäneet ovat nyt turvassa eivätkä he ole enää Pedon kidutettavina. He ovat Jumalan edessä ja laulavat "Mooseksen ja Karitsan laulua". Mooseksen nimen mainitseminen antaa vihjeen, jonka perusteella kannattaa avata 5Moos 32. Näin löytyvät yhtäläisyydet VT:n sisältämään Jumalan kaikkivaltiuden ja vanhurskaiden tuomoiden ylistykseen. "Mooseksen ja Karitsan laulu" on muutenkin täynnä muistumia VT:sta, ennen muuta psalmeista. Raamatun viimeisillä lehdillä molemmat testamentit lyövät kättä ja antavat kunnian suurelle Jumalalle.


Välinäytöksen merkitys saattaa jäädä hämäräksi nykyajan hyvinvoivalle kristitylle, joka näkee koko tänään käsiteltävässä jaksossa vain väkivaltaa tihkuvan ja vastenmielisen tekstin. Sen sijaan se ei varmasti jäänyt epäselväksi yhdellekään Jumalan omalle, joka kärsi painostusta, ahdistusta ja vainoa. Jumalalla on kaikki valta eikä hän salli omiaan ahdistettavan iankaikkisesti. Millainen lohdutus tämä on, ymmärrämme ehkä vasta sitten, kun olemme itse samassa tilanteessa. Välinäytöksen päättyessä enkelit asettuvat ikäänkuin valmiusasemiin. Seitsemän enkelin tullessa ulos Kaikkivaltiaan temppelistä maailmalle on koittamassa totuuden hetki.

bottom of page