top of page

Vihan maljat

Bible

Vihan maljat 16:1-21


Seitsemän enkeliä tyhjentää seitsemän vihan maljaa maan päälle. Nämä seitsemän vitsausta muistuttavat paitsi egyptiläisten kokemia (2. Moos. 7-10) ennen kaikkea niitä, jotka seitsemän pasuunaa kutsuivat esiin. Nyt kuitenkin onnettomuudet ovat huomattavasti suurempia: Enää ei tuhoudu kolmannes maasta, vaan onnettomuudet kohtaavat koko maailmaa. Jumalan kärsivällisyys on kerta kaikkiaan lopussa ja armon aika on ohi. Panemme merkille kummallisen asian: Ihmiset eivät ole unohtaneet Jumalaa, vaikka he ovat jatkuvasti torjuneet hänen kutsunsa. Suurten onnettomuuksien keskellä ihmiset kärsivät kovia tuskia, mutta kiroavat niiden keskellä Jumalaa. Lopunaikojen suuri vitsaus ei siis näytä olevan ateismi sanan varsinaisessa merkityksessä - siis Jumalan olemassaolon kieltäminen. Sen sijaan liikkeellä on todellakin Anti-Kristus, siis Vastakristus. Tuskan keskellä ihmiset purevat kielensä verille, mutta eivät tee parannusta eivätkä anna kunniaa Jumalalle.


Jo viisi ensimmäistä vitsausta ovat kyllin rajuja. Kuitenkin vasta kuudes vihan malja merkitsee maailmanhistorian kääntymistä kohti aivan viimeisiä vaiheitaan. Tämä malja vuodatetaan Eufrat-virtaan, joka noihin aikoihin oli Rooman valtakunnan itäraja. Näin aukeaa tie "idän kuninkaille" - välttämättä kyse ei ole jostakin tietystä valtakunnasta, vaan maailmaa uhkaavista kaaosmahdeista. Paha kolmiyhteys, Lohikäärme, Peto ja väärä profeetta, kutsuvat esiin sammakot, jotka symbolisoivat pahoja henkiä. Alkaa viimeinen, demoninen taistelu.


Ennen viimeisen maljan tyhjentymistä Ilm sisältää vielä yhden kutsun ja varoituksen, joka muistuttaa lukujen 2-3 lähetyskirjeiden sanoja. Tulee aika, jolloin katumus on myöhäistä ja viimeinen tuomio on käsillä. Olipa se hetki milloin hyvänsä, Herra tulee omaan maailmaansa yllättäen. Siksi hän antaa omilleen vain yhden kehotuksen: Olla valmiina koko ajan.

Viimeinen vihan malja saa aikaan kuuluisan Harmagedonin tasitelun. Jo nimi on arvoituksellinen: se tarkoittaa "Megiddon vuorta". Juuri Megiddossa israelilaiset voittivat arkkivihollisensa kanaanilaiset (Tuom 4-5). Nyt on kyseessä todellinen "kaikkien sotien äiti". Silti kirjoittaja on aivan varmasti tietoinen siitä, ettei Megiddossa ole vuorta vaan että se sijaitsee tasangolla. Saammeko tästä vihjeen, ettei taistelu välttämättä tapahdu tiettynä aikana tietyssä paikassa, vaan että kyse on laajemmin ajatellen ihmiskunnan viimeisestä suuresta kapinasta Kaikkivaltiasta kohtaan? Suuri kaupunki, "Babylon", saa nyt rangaistuksensa. Babylon, vanhan Babylonian pääkaupunki, on varmasti peitenimi, mutta tarkoittaako se Roomaa vai Jerusalemia? Vai kenties jotakin muuta kaupunkia, jota emme vielä osaa sijoittaa kartalle? Joka tapauksessa nyt on maailmanlopun ja viimeisen tuomion hetki - mutta juuri sillä hetkellä Ilm kaartaa taas kerran takaisin ja näky katkeaa. Seuraava näky (17:1-19:10) kertoo tarkemmin Babylonin kukistumisen.

bottom of page