top of page

Balthassar Schlör ja Slöörin suku

A.E. Koskenniemen äiti oli omaa sukuaan Slöör ja hän oli kotoisin Anttolasta. Slöörin suku oli alun perin saksalainen ja polveutui suoraan alenevassa polvessa Balthasar Balthasarinpoika Slööristä.

Hän pakeni 1500-luvun alkupuolella kotimaastaan Baltian kautta suoraan Suomeen, mihin hänen sukunsa sitten asettui.


Balthasar Slöör – tai saksalaisittain Balthasar Schlör – oli Heidelbergissä opiskellut lakitieteen tohtori. Hän toimi huomattavassa asemassa Wormsin arkkipiispan sihteerinä. Monien muiden saksalaisten aatelisten tavoin hän liittyi uskonpuhdistuksen kannattajiin ja nimenomaan Franz von Sickingenin joukkoihin (v. 1513). Nämä myrskyt veivät häneltä mahdollisuuden elää omassa kotimaassaan. Landstuhlin linnan tappio merkitsi pitkän matkan alkua. Aatelisuusarvo meni ja tällä sivulla nähtävissä oleva vaakuna jäi pois käytöstä, mutta jotain paljon arvokkaampaa jäi – ja luterilaisesta perinnöstä ovat saaneet olla kiitollisia myös Einari Koskenniemen jälkeläiset. Hänen appensa, tupakkatehtaan työnjohtaja Gustaf Enroth oli evankelisen liikkeen varhainen ja merkittävä hahmo ja liikkeen perustajan Fredrik Gabriel Hedbergin ystävä.


Suvun perinne on ollut tärkeiden kristillisten kirjojen suomentaminen. Einari Koskenniemen panos Lutherin teosten suomentamisessa on Suomessa ainutlaatuinen ja hänen kanssaan voi tällä alueella kilpailla vain hänen poikansa Heikki, joka jatkoi kääntämällä mm. Tunnustuskirjoja, Lutheria, Gerhardtia ja Augustinusta.


bottom of page