top of page
Green Fields

Tärkeä aloite

IMG_1111.JPG

Ehtoollista saadaan tällä hetkellä viettää vain kirkkoherran luvalla. Nyt Hannu Kippo teki edustaja-aloitteen, jonka mukaan nämä säädökset poistettaisiin kirkkojärjestyksestä. Silloin Suomen kirkon pastori voisi toimittaa ehtoollismessun samoin kuin tällä hetkellä voidaan järjestää iltaseurat.


Muutamat edustajat esittivät aloitteen jättämistä raukeamaan. Ratkaisu on hyvin poikkeuksellinen. Piispa Peura kertoi täysistunnolle nähneensä kuudentoista vuoden aikana tämän tapahtuneen vain kahdesti. Hannu Kippo oli tehnyt aloitteen omissa nimissään, mutta evankeliset kirkolliskokousedustajat tukivat voimakkaasti esitystä ja vastustivat sen raukeamaan jättämistä. Samaan joukkoon yhtyivät myös muutamat muut konservatiivisesti orientoituvat edustajat. Vastaavasti jotkut vaativat edelleen aloitteen hylkäämistä. Keskustelu hulvahti liikkeelle nopeasti ja otti kierroksia.


Lopulta aloitteen tyrmääjät vetivät raukeamisesityksensä pois.  Tämän jälkeen äänestettiin siitä, mihin valiokuntaan se lähetetään. Puhemiesneuvoston esitys oli, että se låhetetään yleisvaliokuntaan (jossa sitä kohtaan on sympatiaa) ja perustevaliokunta (joka tällä kaudella vierastaa sitä) antaa lausunnon.  Äänestyksessä puhemiesneuvoston esitys voitti selvästi - elämme mielenkiintoisia aikoja! 


Lyhyt arvio: Aloitteesta keskustellaan, sitä vastustetaan kiivaasti ja se saa sympatiaa. Kolmen neljänosan määräenemmistöä se ei varmaan taakseen saa, mutta tämä on erittäin hyvä aloite ja asiat kaatuvat eteenpäin

bottom of page