Herramme tie

Erkki Koskenniemi, pastori

erkki.koskenniemi@gmail.com

Tee pääsiäispuutarha ja seuraa Herran askeleissa!

Lapsille ja aikuisemmillekin sopii hyvin tehdä kotiin pääsiäispuutarha. Se voi tukea jokaista ja erityisesti perhettä siinä, että seuraamme Herran askeleissa hänen kärsimystiellään päivä päivältä, jopa tunti tunnilta. Tällä sivustolla olevat hartauskirjoitukset on tarkoitettu näiden hartaushetkien tueksi. Herran kärsimystien eläminen näin hetki hetkeltä on parasta kärsimysviikon ja pääsiäisen viettoa. Näin myös lapsille välittyy heille ymmärrettävällä tavalla, mistä pääsiäisenä on kysymys.

 

Suurelle lautaselle tai tarjottimelle on istutettu rairuohoa.  Siitä tulee pääsiäispuutarhan perusta.

 

Kiirastorstaina

 

Otetaan pääsiäispuutarha esille. Ruohikkoon voi tehdä hiekasta polkuja. Pienestä peilistä saadaan ehkä puutarhaan lammikko, johon mahdollisesti löytyy  sorsia uimaan.  Jo tässä vaiheessa tehdään karkeasta sorasta valmiiksi Golgatan kumpu sekä kivistä koottu kalliohauta.

Kiirastorstai-iltana luetaan Mark. 14:12-25.

 

Pitkäperjantaina

 

Aamulla sidotaan langoista ja pienistä tikuista kolme ristiä Golgatalle. Kummun edustalle löytyy esim. legoista sotilaita vartiomiehiksi.

Mark. 15:25 mukaan Jeesus naulittiin ristille kolmannella hetkellä eli meidän kellojemme näyttäessä yhdeksää.  Silloin - ennen jumalanpalvelusta -  luetaan evankeliumiteksti Mark. 15:21-28.

Mark. 15:34  mukaan Jeesus kuoli yhdeksännellä hetkellä eli meidän kellojemme näyttäessä kolme iltapäivällä. Silloin luetaan yhdessä Mark. 15:33-41.

Mark. 15:42  mukaan Jeesus otettiin ristiltä “kun päivä alkoi olla illassa“ eli meidän kellojemme näyttäessä noin kuutta illalla. Silloin haudan suulle pannaan kivi ja sotilaat siirretään vartioon sen eteen.  Luetaan yhdessä Mark. 15:42-47.

 

Pääsiäislauantaina

Pidetään aamuhartaus ja iltahartaus, teksteinä Hoos. 6:1-3 ja Ps. 22:20-32

 

Pääsiäisenä

 

Pääsiäisaamuksi otetaan kivi pois haudan suulta, sotilaat kaadetaan kumoon - ehkä kotoa löytyy enkeli istumaan kivillä?  Ruohikko laitetaan täyteen pääsiäistipuja vanhan symbolin mukaan: Niin kuin muna näyttää kuolleelta, mutta se kätkee sisälleen elämän, niin Kristus oli haudassa kuollut, mutta nousi kuolleista synnin, Perkeleen ja kuoleman voittajana.

Pääsiäisriemussa ei tarvitse noudattaa minkäänlaista kohtuutta, ei aikuisten eikä varsinkaan lasten!