top of page

Apostolien teot

Apostolien teot

Apostolien teot


Neljän evankeliumin jälkeen on vuorossa Apostolien teot, joka kertoo Kristuksen Kirkon varhaisimmista vaiheista. Tämän Luukkaan kirjoittaman teoksen rakenne on luettavissa Jeesuksen sanoissa Ap.t. 1:8: 


"Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka."


Tämän mukaisesti Luukas kertoo, miten evankeliumi levisi ensin juutalaisten, sitten samarialaisten ja sitten pakanoiden parissa, ja miten Pyhä Henki vuodatettiin näkyvästi aina kun mentiin uudelle lähetyskentälle.


Ensimmäiset seitsemän lukua kertovat jännitystarinan siitä, miten apostolit antoivat todistuksen Jeesuksesta Jerusalemissa. Tarkka lukija huomaa, miten tunnelma tiivistyy: Kirkko kasvaa, mutta niin kasvaa vihakin, ja tilanne laukeaa ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen kivittämiseen. Kahdeksas luku kertoo juutalaisten evankeliumi viemisestä vierastamien samarialaisten luo. Yhdeksännessä luvussa Luukas kertoo Sauluksesta, josta tuli apostoli Paavali. Hänen mukanaan evankeliumi lähtee kaikkeen maailmaan. Luukkaan tarkoituksena on kertoa, miten evankeliumi tuli Roomaan – teoksen alussa mainittu Teofilos on varmaan teoksen tilaaja ja rahoittaja.


Apostolien tekojen lukijan kannattaa kaivaa esille kartta ja sen löydät näppärimmin täältä https://aikakone.sley.fi/utkartta/Evankeliumi sai siivet ja se leviää yhä edelleen!


Luku luvulta etenevän selityksen löydät täältä

bottom of page