top of page

Galatalaiskirje

Galatalaiskirje

Galatalaiskirje


Harva kirje on ollut suomalaisille kristityille niin rakas kuin apostoli Paavalin kirje Galatalaisille. Juuri tästä kirjeestä on löydetty yksinkertainen armon evankeliumi ja tukena on ollut Lutherin Galatalaiskirjeen selitys.


Samalla juuri Galatalaiskirjeen kohdalla pitää paikkansa, että kirje tarjoaa lukijalle hyvän tietokonepelin tavoin ykköstason ja kakkostason. Ykköstasolla Galatalaiskirje on yksinkertaisen armon kirje. Kun myöhemmin siirryt kakkostasolle, eteen ilmaantuvat Paavalin ajan suuret kiistakysymykset:  Pakanoiden suhde juutalaisiin, miten pakanasta voi tulla kristitty ja suhde Mooseksen lakiin. Näistä samoista asioista puhuu laajasti ja perusteellisesti Roomalaiskirje ja ne ovat Galatalaiskirjeen taustalla. Niissä riittää opettelemista – mutta ei mennä niihin kysymyksiin tällä reitillä.


Kun luet Galatalaiskirjettä, kiinnitä huomiota siihen, mitä Kristus merkitsee syntiselle ihmiselle. Uskossa ei ole kyse siitä, kuinka hyvä ihminen olet tai kuinka hyvin olet noudattanut Jumalan lain käskyjä. Usko turvautuu armolliseen Jumalaan, joka on, kuten kolmannen luvun lopussa sanotaan, pukenut meidät kasteessa Kristukseen. Sinut on puettu häneen kuin puhtaaseen, valkoiseen vaatteeseen ja vain sillä tavalla me uskallamme mennä Jumalan eteen.


Apostolin julistama evankeliumi on esillä ennen muuta luvuissa 3-4. Luvuissa 5-6 Paavali antaa ohjeita kristilliseen elämään ja tekee selväksi, ettei usko Jumalan armoon anna tilaa ”lihalle” eli kristityn langenneelle luonnolle: Uskosta seuraa koko elämän kestävä taistelu lihan ja hengen välillä.

Galatalaiskirje on yksinkertaisesti hieno kirje!

bottom of page