top of page

Heprealaiskirje

Heprealaiskirje

Heprealaiskirje

Tuntemattoman kirjoittajan kirjoittama Heprealaiskirjen, jonka äärellä kannattaa nähdä vaivaa. Kirje ei suinkaan aukea helposti. Kaikki vaiva kuitenkin kannattaa, vaikka selvästi hyvin älykäs kirjoittaja kuljettaa ajatuksenjuoksuaan osittain meille vieraita polkuja. Kirje pysyy kuitenkin hyvin koossa ja avaa auetessaan suuret aarteet. Kirjeen ymmärtäminen helpottuu, kun se luetaan riittävän suurissa palasissa. Luvut 1- 4 sopivat kerralla luettavaksi, luvut 5-9, 9-13 seuraavina päivinä.


Kirje on kirjoitettu Italiaan kristityille, jotka tahtovat väsyä ja luopua uskostaan. Tuntematon kirjoittaja kirjoittaa heille siitä, miten Kristus tuli meille ylimmäiseksi papiksi. Kaikki Vanhan testamentin uhrisäädökset ovat vain esikuvia siitä, miten Kristus otti Golgatan ristillä yhdellä uhrilla pois koko maailman synnit. Meidät on kutsuttu uuteen liittoon, ja on valtava virhe, jos hylkäämme Kristuksen uhrin ja valitsemme itsellemme kadotuksen.


Kaiken muun ohessa Heprealaiskirje opettaa ymmärtämään Vanhaa testamenttia: Lukemattomat uhrisäädökset eivät ole enää voimassa eikä kristityn tarvitse niitä noudattaa. Ne ovat kuitenkin esikuvia, jotka auttavat ymmärtämään Kristuksen uhria, ja sellaisena edelleen arvokkaita.

bottom of page