top of page

Ilmestyskirja

Ilmestyskirja

Ilmestyskirja

Koko Raamatun viimeinen kirja on kiehtova ja väkevä Ilmestyskirja. Sen kreikkalainen nimi Apokalypsis merkitsee peitteen poistamista jonkin edestä. Ilmestyskirja on tuikaus tulevaisuudesta, joka odottaa maailmaa ja Jumalan omia. Sen taivasnäyt ovat lohduttaneet lukemattomia ihmisiä kaikkina aikakausina. Toisaalta Ilmestyskirja on kirja, jolle on tehty Kirkon historian aikana eniten vääryyttä ja väkivaltaa. Silloin siitä on tehty pelottava ja ahdistava kirja.


Ilmestyskirjaa voidaan ja sitä on syytä lukea useammalla tavalla, ja ne selittävät osaltaan, miksi tätä kirjaa selitetään niin eri tavoin. Historiallisesta näkökulmasta lukeva kysyy, miten ensimmäiset kirjan lukijat ymmärsivät kirjan ja etsii eri kohdille historiallisia taustoja. Nykyistävä tulkinta kysyy, miten Ilmestyskirjan sanat toteutuvat meidän aikanamme. Ajaton tulkinta lähtee siitä, että Ilmestyskirja kuvaa Kristuksen Kirkon paikan tässä maailmassa: Kristuksen takia Saatana vihaa sitä, mutta se on Jumalalle rakas.


Uuden testamentin kirjojen joukossa Ilmestyskirja on profeetallinen kirja. Kuten Vanhan testamentin profetiat Ilmestyskirjakaan ei ole vain tulevaisuuden ennustamista, vaan se opettaa ennen muuta näkemään nykyhetken oikeassa valossa. Profeetalliseen luonteeseen kuuluu myös rikas ja vaikuttava kuvakieli. Kirjan haastavin ja antoisin lukijalle asettama tehtävä on oppia avaamaan näitä kuvia. Siihen tarvitaan hyvää Vanhan ja Uuden testamentin tuntemusta, ja siksi Ilmestyskirja ei ole Raamatun lukijan ensimmäiseksi käsiinsä ottama kirja.


Ilmestyskirjan rakenne on hyvin taidokas. Tapahtumat etenevät sykleinä, joiden välissä ovat ihanat välisoitot. Näin vyöryvät esiin seitsemän lähetyskirjettä, seitsemän sinettiä, seitsemän merkkisoittoa ja seitsemän vihan maljaa. Väleihin osuvat koko Raamatun kauneimmat kohdat, kuten viidennen luvun ja seitsemännen luvun välisoitot.


Ilmestyskirja on kirjoitettu vainotuille kristityille. Siksi hyvinvoivat länsimaiset kristityt ymmärtävät sen helposti väärin ja etsivät siitä tukea omille tulevaisuudenennustuksilleen. Vainotut kristityt ymmärtävät edelleen kirjan paremmin: Vaikka maailmassa riehuvat millaiset myrskyt, Jumala on kaikkivaltias ja johdattaa lunastamansa ja uskollisina pysyvät ikuiseen iloon.


Lupaa itsellesi, että otat joskus aikaa ja lähdet lukemaan Ilmestyskirjaa luotettavan opettajan johdolla. Tällä upealla kirjalla on todella paljon annettavaa!

bottom of page