top of page

Iso katekismus II

Vähä katekismus oli Lutherin vastaus kysymykseen, mikä oli kristillisessä uskossa tärkeintä ja mitä kristityn piti ainakin opetella. Ytimeen kuuluu Jumalan tahto, jonka ydin on kymmenen käskyä. Siihen kuuluu Jumalan armon tie, joka on tiivistetty uskontunnustukseen. Siihen kuuluu Isä meidän -rukous, Herran opettama Jumalan perheväen rukous, sekä ohje aamu- ja iltarukoukseen. Siihen kuuluvat kaste ja ehtoollinen, jotka välittävät Jumalan armon meille aivan henkilökohtaisesti, sekä opastus ripittäytymään. Lisäksi Luther valitsi joitakin raamatunkohtia, jotka saattoi kiinnittää talon seinälle ohjaamaan kristityn arkea. Vastausta voi arvioida kriittisesti, mutta ratkaisu näyttää varsin hyvältä – mitä sinä jättäisit pois tai ottaisit tilalle?


Vähän katekismuksen opastuksia Luther käsittelee laajemmin isossa katekismuksessa. Edellisellä kerralla luimme hänen käskyjä käsittelevät selityksensä. Nyt ovat vuorossa muut osat.  Jokainen niistä on yksinkertainen opastus uskon perusteisiin.

    Uskontunnustusta käsittelevä selitys on varsin lyhyt ja tiivis teksti on mahdollista lukea läpi muutamassa minuutissa. 

    Isä meidän -rukousta käsittelevä jakso on Lutheria parhaimmillaan, selkeä, havainnollinen ja lennokas. Tämän tekstin äärellä toivoisin jokaisen viipyvän – kun ongelmamme on usein hengellisen elämän kapeutuminen puhtaasti ajatusten ja tunteiden alueelle, tämä teksti auttaa näkemään Jumalan armon myös arkipäivän elämässämme.

   Kastetta käsittelevää jaksoa luettaessa huomaamme heti, että noihin aikoihin oli leimahtanut keskustelu kasteen merkityksestä. Esille oli noussut useita opettajia, jotka kiistivät kasteen ja nimenomaan lapsikasteen merkityksen. Lutherin suppea mutta terävä opastus on hyvin ajankohtainen, koska nämä kysymykset eivät ole väistyneet mihinkään.

   Ehtoollista käsittelevä jakso ottaa sekin huomioon sakramentin merkityksen kiistävien näkökulman. Tässä kohdassa Luther tukeutuu vahvasti Jumalan sanaan, joka tekee ihmiselle käsittämättömät ihmeet. Jakso on samalla hyvin valaiseva ja sielunhoidollinen ja erittäin hoitava.

   Rippiä käsittelevä jakso saa nykyluterilaisen lukijan ihmettelemään, miksi rippi on meillä niin vähän käytössä. 


Iso katekismus on kaiken kaikkiaan käyttökirja, jota suosittelen lämpimästi jokaiselle nuorelle, joka haluaa syventyä uskossaan. Kaikkein tärkeimpien asioiden äärellä viipyminen tekee hyvää jokaiselle, oli uskon tietä kuljettu kuinka kauan hyvänsä.

   


Iso katekismus II
bottom of page