top of page
Wittenberg_kaupuningkirkko.JPG

Luemme Lutheria

Martti Lutherin teokset ovat olleet Suomessa jokaisen mökin mummon ja paapan opettajia ja ne ovat temmanneet mukaansa paljon nuoria lukijoita. Eikä syyttä, koska niissä on totisesti ruutia!

 

Lutherilta jäi noin 60 000 sivua, sekä hänen itsensä kirjoittamia että muiden muistiin panemia lausumia. Suomennettuja tekstejä on paljon, useita hyllymetrejä. Varmaan valtaosa siitä on saarnoja ja opetuksia, mutta mukana on myös vaikkapa kirjeitä, kiistakirjoituksia ja pöytäpuheita. Pieni osa on vaikeatajuisia, jotkut saarnat nykylukijalle kovin pitkiä, mutta useimmiten Lutherin rehevä kielenkäyttö ottaa edelleen lukijan mukaansa.

Luther on siis todella tutustumisen arvoinen, mutta mistä päästä pitäisi aloittaa?

Tämä sivusto tahtoo auttaa sinut alkuun. Se johdattaa lukemaan pieniä, mutta tärkeitä tekstejä ja etenee tyvestä puuhun. Luemme ennemmin kymmeniä kuin satoja sivuja. Kovin pitkälle tämä sivusto ei vie, mutta hyvän alun jälkeen voit jatkaa eteenpäin itse.

Vallan erinomaista luettavaa - ja myös katsottavaa - on etupäässä nuorten teologien tuottama Luther-koulu, jonka löydät täältä.

Vain harvoja Lutherin kirjoja voi tänään ostaa kirjakaupasta, koska painokset on myyty loppuun aikoja sitten. Useita kirjoituksia voi lukea verkossa. Selvästi paras työkalu on tietokoneohjelma Kirkon aarteita (Sley-media, 2011), joka sisältää lähes kaikki Lutherin suomennetut teokset.

Miten kaikki lähti liikkeelle: Aneteesit ja vetoava kirje

Lutherin osalta kaikki ei suinkaan alkanut anekaupasta. Juuri anekaupan kohdalla hän kuitenkin astui esille ja joutui myllytykseen, jota hän ei olisi uskonut todeksi

Rauhaa ja melskettä: Kristityn vapaudesta ja muistelua vuosikymmenten jälkeen

Anekriisi johti Lutherin lopulta todella vaikeaan tialnteeseen ja hänet julistettiin kirkonkiroukseen. Tästä tilanteesta luemme yhden hyvin seesteisen ja yhden vuosikymmeniä myöhemmin kirjoitetun muistelun,  Nyt suuret vedet ovat päässeet valloilleen eikä todellakaan puhuta enää vain anekaupasta.

Kolme sortuvaa muuria: Saksan kansan kristilliselle aatelille

Saksan kansan kristilliselle aatelille (1520) oli aikanaan vallankumouksellinen teos. Nyt Luther ei enää hyökkää vain aneita kaupustelevaa kerjäläismunkkia vaan kolmea muuria vastaan. Näiden muurien murtuminen merkitsi paavin vallan romahtamista laajoilla alueilla ja nämä kysymykset ovat edelleen tärkeitä jakolinjoja roomalaiskatolisten ja luterilaisten välillä. Mutta mitä ne muurit olivat?

Miten Jumala uudistaa Kirkkoa – Luther ja uskonpuhdistuksen kriisi

Luther oleskeli piilopaikassaan Wartburgin linnassa, käänsi Raamattua ja kirjoitti Kirkon uudistuksesta. Hänen kannattajansa Wittenbergissä kiirehtivät uudistuksia liikaa ja aiheuttivat melkoisen hulinan. Luther palasi kaupunkiin ja palautti saarnoillaan järjestyksen - meille tulee paljon pohdittavaa!

Vähä katekismus - tärkeä pikkukirja

Lutherin Vähä katekismus on muuttanut maailmaa enemmän kuin mikään hänen kirjoituksistaan. Se on vastaus kysymyksiin, jotka ovat edelleen ratkaisevan tärkeitä sekä yksittäiselle kristitylle että koko Kirkolle

Saako kristitty paeta hengenvaarallista tautia?

Luther kohtasi elämänsä aikana ainakin kahdesti ruton, joka surmasi paljon ihmisiä. Häneltä kysyttiin, miten kristityn pitäisi suhtautua siihen. Luemme hänen vastauskirjoituksensa

Iso katekismus I

Vähä katekismus tiivisti sen, mikä kristillisessä uskossa on kaikkein tärkeintä. Iso katekismus lähestyy samoja aiheita, mutta laajemmin. Tämä on erinomainen kirja vaikka ensimmäiseksi Lutherin teokseksi, jonka luet!


Nyt luemme esipuheen ja käskyjen selityksen

Iso katekismus II

Ison katekismuksen jälkiosassa riittää tutkittavaa. Uskontunnustus, Herran rukous, sakramentit - tähän kannattaa tarttua!

Voiko kristitty olla sotilas?

Omantunnon arka saksalainen ritari kysyi Lutherilta neuvoa. Voiko kristitty palvella sotilaana? Lutherin kirjanen on ajankohtainen myös keväällä 2022, kun Euroopassa riehuu sota


Saarna kasteen kunnianarvoisesta sakramentista

Moni tietää, että kaste oli Lutherille tärkeä asia. Tämä teksti yllättää silti - kastetta seuraava kristillinen elämä painottuu vahvasti. Kaste on lahja ja se on velvoite!

Laki ja evankeliumi – lyhyt johdattelu tärkeään aiheeseen

Luther kävi oman todistuksensa mukaan kolme suurta taistelua: ensiksi paavia, sitten hurmahenkiä ja viimeiseksi lain hylkääjiä (antinomilaisia) vastaan. Mikä on tämä viimeinen ottelu ja mitä meidän pitäisi siitä oppia?

Luther ja rukous - parturimestarille osoitettu pikkukirjanen

Parturimestari Peter sai Lutherilta ohjeita siitä, miten tulisi rukoilla. Tällä kirjasella on meille paljon annettavaa!

Paperipaavin kumartaja? Luther ja Raamattu

Luterilaista kirkkoa on sanottu sanan kirkoksi. Mutta millainen oli Lutherin raamattukäsitys?

Armon pöytä - Luther ja ehtoollinen

Ehtoollinen kuuluu kristillisen uskon keskukseen. Luther opettaa asiasta lyhyesti kuten katekismuksissaan ja laajasti useissa teoksissaan. Tässä asiassa hänellä on paljon annettavaa!

bottom of page