top of page

Vähä katekismus - tärkeä pikkukirja

Vanhoilla päivillään Luther katseli taaksepäin ja arvioi omia kirjoituksiaan. Hänen mielestään kaikki muu jouti menemään paitsi Sidottu ratkaisuvalta ja katekismukset. Katekismusten nostaminen esille varmaan hämmensi monia aikalaisia ja saattaa hämmentää edelleen. Todellisuudessa mikään Lutherin kirjoista ei ole muuttanut maailmaa niin paljon kuin Vähä katekismus.


Katekismus syntyi tilanteessa, jossa uskonpuhdistajat joutuivat suorittamaan tarkastuksia seurakunnissa. Kävi ilmi, että juuri kukaan ei tiennyt kristillisestä uskosta juuri mitään. Luther oli suoran toiminnan mies eikä jäänyt voivottelemaan tilannetta. Kirjapaino oli keksitty muutama vuosikymmen aiemmin ja nyt painokoneet saivat ensimmäisen kerran kunnolla töitä. Asetelma kääntyi aivan uudeksi: Aiemmin pappi oli opettanut (jos opetti) kirkossa niitä, jotka olivat sattuneet tulemaan paikalle. Nyt opetus siirtyi koteihin ja perheenisän tehtäväksi. Ensimmäiset Katekismuksen painokset tuotettiin irtolehtinä ja ne kiinnitettiin seinälle. Kristityn kodin merkitys nousi aivan uudenlaiseen arvoon.


Olen esittänyt usein kysymyksen: Mitä kristityn pitäisi uskonasioista tietää?  Vastaukset ovat vaihdelleet. Lutherin vastauksen näemme Katekismuksesta: Jumalan tahto eli sen tiivistelmä kymmenen käskyä, uskontunnustus, mitä on kaste ja mitä ehtoollinen, Isä meidän rukous ja päivittäinen aamu- ja iltarukous sekä joitakin erityisesti arkista elämää ohjaavia raamatunkohtia. Mitä sinä olisit vastannut?


Katekismus pysäyttää miettimään myös nykytilannettamme.  Mikä uskossa on meidän mielestämme kaikkein tärkeintä? On olemassa kirjaan pantu katekismus: Tämä pieni kirja on antanut  Lutherin varsin hyvän vastauksen tuohon kysymykseen. Sen lisäksi on olemassa faktinen katekismus, jota ei ole painettu kirjaan vaan joka vastaa arkitodellisuutta: Mitä todellisuudessa saarnataan ja opetetaan ja mikä siis kuulijoiden korviin julistettuna on kaikkein tärkeintä? Ja vaivaudutaanko tuota edes pohtimaan?


Katekismuksesta tuli myyntimenestys. Se oli ja on edelleen ensimmäinen reformaation kirja, joka käännetään uusille kielille. Suomessa katekismus ja kinkerit ovat kasvattaneet ihmisiä satojen vuosien ajan. Meillä se on pitänyt edelleen asemansa rippikouluopetuksen perustana. Ja hyvä niin!


Laajemman esityksen Katekismuksen historiasta voit lukea täältä 


Vähä katekismus - tärkeä pikkukirja
bottom of page