top of page

Saarna kasteen kunnianarvoisesta sakramentista

Luterilainen uskonpuhdistus iski voimakkaasti kiinni lännen kirkon väärinkäytöksiin ja harhaoppeihin. Suurimmalta osalta se kuitenkin kulki vanhan Kirkon perinteessä. Yksi osoitus tästä on Lutherin kasteopetus.  Hän käsitteli aihetta usein, ja tämän koulun aikana olemme jo lukeneet molempien katekismusten tiiviit opetukset. Nyt luemme Lutherin saarnan vuodelta 1519, Saarna kasteen kunnianarvoisesta sakramentista. Luther joutui myöhemmin ankariin otteluihin niiden kanssa, jotka torjuivat lapsikasteen ja yleensäkin kasteen sakramenttiluonteen. Tämä saarna, joka ei taitaisi ihan mahtua nykysaarnojen kymmenen minuutin formaattiin, on kirjoitettu ennen näitä kiistoja. Siksi sen sävy ei ole hyökkäävä, vaan opettava.

   Saarna epäilemättä yllättää monet tämänhetkistä kansankirkkoamme seuraavat lukijat, eikä vain siksi että Luther ensimmäisessä kappaleessa suosittaa voimakkaasti upotuskastetta.  Moni tietää, että kaste on Lutherille Raamatun mukaisesti suuri lahja. Yllätys varmaan on, miten vahvasti esillä on kasteen jälkeen seuraava jatkuva sitoutuminen Kristuksen tielle. Kaste ei todellakaan ole Lutherin mukaan lupa elää Jumalan tahdosta välittämättä.

    Saarna ei ole vallan lyhyt, mutta se vie lukijan mukaansa. Suositan ottamaan aikaa tätä varten!


Käännös on julkaistu Lutherin Valittujen teosten ensimmäisessä osassa, mutta tuoreempi on Eero Huovisen laatima teoksessa Kaste ja usko. Lutherin kirjoituksia kasteesta ja lasten uskosta (Herättäjä 1991). Tämä versio on mukana ohjelmistossa Kirkon aarteita. 


Saarna kasteen kunnianarvoisesta sakramentista
bottom of page