top of page

Miten pääsiäistä vietetään

Miten pääsiäistä vietetään

Uskossaan uudistunut ystäväni kysyi minulta, miten joulua vietetään. Hänellä ei ollut mallia kotoa eikä myöskään avioliitossaan.  Kristilliset juhlat ovat silloin haasteellisia. Arvostan kovasti jokaista, joka tohtii esittää tällaisen kysymyksen ja lähteä pohtimaan asiaa.  Pääsiäiseen kohdistuu hiukan vähemmän paineita kuin pahasti kaupallistettuun jouluun. Silti tarvitsemme myös pohdiskelua, miten kristikunnan suurin juhla pääsiäinen voisi olla kodissa aidosti kristillinen juhla.  Molempien suurten juhlien kohdalla jokainen ja jokainen perhe muodostaa omat perinteensä.  Hyviä vinkkejä voidaan varmasti kuitenkin antaa. Tässä joitakin näkökulmia. 


Pääsiäisen ytimessä on Kristuksen kärsimystien seuraaminen päivä päivältä ja lopulta tunti tunnilta aina ristille ja haudalle asti ja sen jälkeen ylösnousemusriemuun. Kaikki mitä tässä ehdotan, pyrkii tukemaan tätä polkua.


Seurakunnat tarjoavat kärsimysviikolla ja pääsiäisaikana paljon hyviä mahdollisuuksia. Perinteisillä ahtisaarnoilla käydään arki-iltaisin läpi Kristuksen kärsimystietä. Ehdottoman tärkeitä ovat kiirastorstain ehtoollismessu, pitkäperjantain jumalanpalvelus ja pääsiäisjuhla. Yhä useammassa paikassa on tarjolla nykyään myös pääsiäisyön messu ja ehkä jopa sen jälkeinen yhteinen juhla. Pitkäperjantain ristinjuhlalla on pitkä perinne.


Erityisesti suuremmissa kaupungeissa voidaan nauttia upeasta musiikista paikan päällä, mutta sitä on pääsiäisaikana tarjolla myös eri kanavilla. Bachin passiot ovat paitsi musiikiltaan upeita myös uskonopillisesti käsittämättömän syviä. Näiden ja virsien aarteiston soisi kuuluvan jokaisen kodin juhla-aikaan. 


Lapsille ja aikuisemmillekin  sopii hyvin tehdä kotiin pääsiäispuutarha. Se voi tukea jokaista ja  erityisesti perhettä siinä, että seuraamme Herran askeleissa hänen  kärsimystiellään päivä päivältä, jopa tunti tunnilta. Tällä sivustolla  olevat hartauskirjoitukset (Herramme tie) on tarkoitettu näiden hartaushetkien tueksi.  Herran kärsimystien eläminen näin hetki hetkeltä on parasta  kärsimysviikon ja pääsiäisen viettoa. Näin myös lapsille välittyy heille ymmärrettävällä tavalla, mistä pääsiäisenä on kysymys. Minä en toivottavasti joudu koskaan viettämään pääsiäisaikaa ilman pääsiäispuutarhaa


Suurelle lautaselle tai tarjottimelle on istutettu rairuohoa.  Siitä tulee pääsiäispuutarhan perusta.Kiirastorstaina


Otetaan pääsiäispuutarha  esille. Ruohikkoon voi tehdä hiekasta polkuja. Pienestä peilistä saadaan  ehkä puutarhaan lammikko, johon mahdollisesti löytyy  sorsia uimaan.   Jo tässä vaiheessa tehdään karkeasta sorasta valmiiksi Golgatan kumpu  sekä kivistä koottu kalliohauta.

Kiirastorstai-iltana luetaan Mark. 14:12-25. Illalla mennään toki myös messuun.Pitkäperjantaina


Aamulla sidotaan langoista ja  pienistä tikuista kolme ristiä Golgatalle. Kummun edustalle löytyy esim.  legoista sotilaita vartiomiehiksi.

Mark. 15:25 mukaan Jeesus  naulittiin ristille kolmannella hetkellä eli meidän kellojemme  näyttäessä yhdeksää.  Silloin - ennen jumalanpalvelusta -  luetaan  evankeliumiteksti Mark. 15:21-28.

Mark. 15:34  mukaan Jeesus  kuoli yhdeksännellä hetkellä eli meidän kellojemme näyttäessä kolme  iltapäivällä. Silloin luetaan yhdessä Mark. 15:33-41.

Mark. 15:42  mukaan Jeesus  otettiin ristiltä “kun päivä alkoi olla illassa“ eli meidän kellojemme  näyttäessä noin kuutta illalla. Silloin haudan suulle pannaan kivi ja  sotilaat siirretään vartioon sen eteen.  Luetaan yhdessä Mark. 15:42-47.Pääsiäislauantaina


Pidetään aamuhartaus ja iltahartaus, teksteinä Hoos. 6:1-3 ja Ps. 22:20-32


Pääsiäisenä


Pääsiäisaamuksi otetaan kivi  pois haudan suulta, sotilaat kaadetaan kumoon - ehkä kotoa löytyy enkeli  istumaan kivillä?  Ruohikko laitetaan täyteen pääsiäistipuja vanhan  symbolin mukaan: Niin kuin muna näyttää kuolleelta, mutta se kätkee  sisälleen elämän, niin Kristus oli haudassa kuollut, mutta nousi  kuolleista synnin, Saatanan ja kuoleman voittajana.

Pääsiäisriemussa ei tarvitse noudattaa minkäänlaista kohtuutta, ei aikuisten eikä varsinkaan lasten!bottom of page